۱۳۹۲ دی ۲۴, سه‌شنبه

گردهمایی مقابل سفارت ایران در سوئد در اعتراض به بازداشت دو شاعر ایرانی

فرشید فاریابی
در اعتراض به بازداشت فاطمه‌ اختصاری و مهدی‌ موسوی، دو شاعر ایرانی، بعد از ظهر دوشنبه ۱۳ ژانویه ۲۰۱۴ (۲۳ دی ماه) گروهی از شاعران و هنرمندان ایرانی مقیم سوئد همراه با عده‌ای از همکاران سوئدی‌شان مقابل سفارت ایران گرد آمدند.
تلویزیون سراسری سوئد گزارشی از این گردهمایی پخش کرد.
 
در گردهمایی اعتراضی نویسندگان و شاعران در استکهلم که به دعوت انجمن قلم ‌سوئد، جشنواره‌‌ بین‌المللی شعر گوتنبرگ و اتحادیه‌ نویسندگان سوئد برگزار شد، چهره‌های ادبی و فرهنگی سوئد و عده‌ای از شاعران و نویسندگان ایرانی‌ مقیم سوئد شرکت داشتند.
در بیانیه ای که خوانده شد آزادی فوری دو شاعر جوان و تمام کنشگران و روشنفکران در بند مورد تأکید قرار گرفت.
برگزارکنندگان این گردهمایی شرح کوتاهی از چگونگی بازداشت فاطمه اختصاری و مهدی موسوی ارائه دادند. آنها همچنین از همکاری فاطمه اختصاری با جشنواره بین‌المللی شعر گوتنبرگ یاد کردند و تلاش‌های او را ستودند.
مهدی موسوی و فاطمه اختصاری که هر دو از شاعران شناخته‌شده و نو‌پرداز ایران هستند، حدوداً اواسط آذر ماه به دادسرا احضار شدند، اما به دادسرا مراجعه نکردند و سپس یکشنبه ۱۷ آذر ماه به طور مشکوکی ناپدید شدند.
مهدی موسوی ۱۵ آذر ۱۳۹۲ در صفحه فیسبوکش نوشته بود: «امروز صبح، اجازه خروج از کشور به من و فاطمه اختصاری داده نشد و پاسپورت ما نیز ضبط گردید. علت این موضوع را هم طبیعتاً هنوز نمی‌دانیم.»
یکی از سایت‌های نزدیک به محافل اطلاعاتی، پیش از این سید مهدی موسوی را به آشنایی و دوستی با شاهین نجفی، برگزاری مهمانی‌های مختلط و برگزاری جلسات ادبی در سطح شهر تهران و در برخی از شهرستان‌ها و «گسترش ابتذال» و «تبلیغات منفی علیه جمهوری اسلامی» متهم کرده بود.
 
سایت «کلمه» هم گزارش داد که مهدی موسوی و فاطمه اختصاری از ۱۶ آذر ماه توسط اطلاعات سپاه بازداشت شده‌اند.
مهدی موسوی و فاطمه اختصاری به گزارش «کلمه» تحت فشار بازجویان اطلاعات سپاه بودند و در شرایط نامساعدی در بند ۲-الف سپاه به‌سر می‌بردند. از وضع کنونی آنها اطلاع موثقی در دست نیست.
رویا زرین، شاعر ایرانی مقیم سوئد، در گردهمایی اعتراضی مقابل سفارت ایران در استکهلم، در سخنانی کوتاه از شرایط حاکم بر ایران ابراز نگرانی کرد و از بازداشت غیر قانونی و رفتارهای فراقانونی با مهدی موسوی و فاطمه اختصاری در دوران بازداشت‌شان و بی‌خبر نگاه داشتن بستگان و دوستان زندانیان یاد کرد.
خانم زرین گفت: «آنها شاعرند. سیاستمدار نیستند. اما در ایران همه چیز سیاسی می‌شود. این بسیار غم‌انگیز است.»
لین هانسن شاعر، مترجم و نویسنده سوئدی و از مدیران برگزاری جشنواره‌ بین‌المللی شعر گوتنبرگ یکی دیگر از سخنرانان این گردهمایی بود. او ابراز امیدواری کرد که پشتیبانی از مهدی موسوی و فاطمه اختصاری، دو شاعر بازداشت‌شده در ایران مؤثر باشد و آنها که اکنون در وضعیت ناگواری قرار دارند، به زودی آزاد شوند.
در این گردهمایی اعتراضی نسرین مدنی، سوفیا استنستروم، رویا زرین و لین هانسن اشعاری خواندند.
خانم نسرین مدنی در بخشی از سخنانش گفت: «اگر به راستی، دولت تدبیر، آزادی اندیشه و بیان انتقاد را حق همه می‌داند و کرامت هنر و هنرمند را دریافته است، به عنوان نویسنده‌ای مستقل، خواستار آزادی بی‌قید و شرط مهدی موسوی و فاطمه اختصاری هستم.»
اولا لارسوم (Ola Larsmo) از پن سوئد و آسترید تروتزیگ (Astrid Trotzig) از اتحادیه نویسندگان سوئد هم در سخنانی اعتراضشان را به بازداشت مهدی موسوی و فاطمه اختصاری اعلام کردند.
پیش از این نهادهای برگزارکننده و گروهی از چهره‌های ادبی در سوئد، با انتشار نامه‌ای سرگشاده خطاب به مقامات جمهوری ‌اسلامی اعتراض خود را به بازداشت این دو شاعر ایرانی اعلام کرده بودند.
از مهدی موسوی به عنوان آورنده سبک «غزل پست‌مدرن» در ایران یاد می‌کنند. رادیو زمانه در سال ۱۳۸۹ به مناسبت انتشار مجموعه‌ای از اشعار مهدی موسوی با نام «پرنده نه کوچولو بود، نه پرنده» گفت‌و‌گویی با او انجام داد. مهدی موسوی در این گفت‌گو گفت: «شعر من به آته‌ایسم نمی‌انجامد بلکه راوی شعرهای من گاهی خدای مرسوم در جامعه را به نقد می‌کشد. هیچ ایدئولوژی یا تفکری قانعش نمی‌کند. اگر با بودنش مشکل دارد با نبودنش بیشتر به بن‌بست می‌رسد.»
غزل پست‌مدرن در ایران طرفداران زیادی دارد و اشعار مهدی موسوی و فاطمه اختصاری در شبکه‌های اجتماعی خوانندگان پرشماری یافته است.
آخرین مجموعه شعری که از فاطمه اختصاری مجوز نشر پیدا کرد، « یک بحث‌ فمینیستی قبل از پختن سیب‌زمینی ها» نام دارد. این کتاب از کتابفروشی‌ها و از نمایشگاه کتاب تهران جمع شد.
خانم اختصاری در گفت‌و‌گو با رادیو زمانه گفته بود: «من در شعر‌هایم از اتفاق‌ها و اندیشه‌های شخصی‌ام الهام می‌گیرم اما شعر من دفتر خاطرات شخصی من نیست. با این‌حال انکار نمی‌کنم که فاطمه اختصاری در شعرهای من وجود دارد و نفس می‌کشد.»
مجموعه اشعار «ناگهان» (نشر شانی) و «بوق زدن برای گوسفند‌ها» (نشر جمهوری) از مهدی موسوی ممنوع از انتشار تشخیص داده شده است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر